رودخانهای عجیب در زیر دریا
رودخانهای عجیب در زیر دریا
تابه حال به وجود رودخانه ای در زیر دریا فکر کردید ؟!
در منطقه ی Cenote Angelita در کشور مکزیک این محل وجود داره
رودخانهای عجیب در زیر دریا
تابه حال به وجود رودخانه ای در زیر دریا فکر کردید ؟!
در منطقه ی Cenote Angelita در کشور مکزیک این محل وجود داره
|
شيوه نقل و انتقال پرنده ها کاملاً با هم متفاوت است. تعدادي از آنها پرواز مي کنند، بعضي مي توانند خيلي خوب بدوند و بعضي شنا مي کنند و برخي ترکيب آنها را انجام مي دهند. بيشتر پرندگان مي توانند پرواز کنند و طاووس يکي از اين پرندگان است، اما آيا تا کنون پرواز اين پرنده بسيار زيبا را ديده ايد؟
طاووس ها به طور طبيعي همه چيز خوار بوده و عمدتا از اجزاي گياهي و گلبرگ ها تغذيه مي کنند، ولي حشرات و ساير بند پايان نيز مواد غذايي مطلوبي براي آنهاست و حتي خزندگان و دوزيستان را نيز شکار مي کنند. مواد گياهي، فيبر لازم براي هضم فلس ها و استخوان هاي خزندگان کوچک را فراهم مي کند. طاووس ها شکار گراني اجباري هستند يعني براي حفظ سلامت رشد و توليد مثل خود به پروتئين حيواني واقعا نياز دارند.
طاووس ها پرندگان جنگلي هستند که روي زمين لانه مي سازند و تغذيه مي کنند ولي براي استراحت بالاي درختان مي روند. مارهاي کوچک و ساير خزندگان رژيم غذايي مطلوبي براي طاووس هاي وحشي هستند. | |
خفاش بودن آسان نیست! دراکولا، بیماریهاری، دندانهای نیش بزرگ و تیز، و این واقعیت که آنها به طور وارونه میخوابند، سبب ترس در بسیاری از افراد میشود. اما با مطالبی که در این نوشتار خواهید خواند، در خواهید یافت که خفاشها مخلوقات شگفت انگیز خداوند هستند، گرچه غذایشان حشرات، میوهها، البته گاهی خون است!

1- خفاشها تنها پستاندارانی هستند که پرواز میکنند
آنها بالهای بسیار ظریفی دارند و در اصطلاح هوایی، به آنها ورقه هوایی (ایر فویل) گفته میشود. قدرتی که سبب حرکت خفاش به جلو میشود، پیشرانش نام دارد.
2- اشتهای فوق العاده
یک خفاش قهوهای میتواند به تنهایی 1200 حشره به اندازه پشه را در یک ساعت شکار کند. در غارهای براکن تگزاس در آمریکا، حدود 20 میلیون خفاش دم آزاد مکزیکی (Mexican free - tailed ) زندگی میکنند که هر شب حدود 200 تن حشره میخورند.
3- خفاشهای خونآشام خون نمیمکند
آنها خون را به آرامی لیس میزنند. تنها سه گونه از خفاشهای خونآشام در سراسر دنیا هستند که خون میخورند. اگر شما به آمریکای مرکزی یا جنوبی سفر کنید ممکن است خفاشی را ببینید که گاوی را گاز گرفته و مشغول لیس زدن زخم آن است!
4- خفاشها چاق نمیشوند
سوخت و ساز بدن یک خفاش بسیار ایدهآل است. آنها میتوانند موز، انبه و انواع توتها را تقریبا 20 دقیقهای هضم کنند.
5- خفاشها ماشین انتقال بیماری نیستند.
کمتر از 10 نفر در 50 سال اخیر از خفاشهای شکال آمریکا بیماریهاری گرفتهاند. در اکثر فیلمهای سینمایی و تلویزیونی، خفاشها ماشینهای حمل میکروب تلقی میشوند که بیماریها و سموم را به قربانیان بیگناه خود منتقل میکنند. همگی این باورها غلط هستند. خفاشها از انسانها دوری میکنند. اگر شما توسط یک خفاش زخمی شدید، به دکتر بروید، اما نگران نباشید اتفاق بدی برایتان نخواهد افتاد و به احتمال قوی خوب خواهید شد.
6- بینایی توسط امواج راداری
خفاشها از انعکاس صوت برای راهیابی در تاریکی استفاده میکنند. قدرت دید خفاشها زیاد خوب نیست و همچنین آنها در شب فعالیت میکنند، بنابراین باید از یک سیستم ناوبری غیر وابسته به بینایی استفاده کنند. خفاشها صدا تولید کرده و به تغییرات صدای بازتاب یافته از اطراف گوش میکنند و به این ترتیب، راه خود و موانع را پیدا میکنند.
7- جمعیت زیاد
خفاشها یک چهارم جمعیت کل پستانداران را تشکیل میدهند، بله! درست خواندید، یک چهارم کل پستانداران خفاشها هستند!
بیش از 1100 گونه خفاش در دنیا وجود دارد که تعداد آنها بسیار زیاد است.
8- خطر انقراض
بیش از 50 درصد انواع خفاشها در آمریکا در معرض انقراض نسل و یا در خطر انقراض هستند. گسترش صنایع، از بین رفتن جنگلها، آلودگی و کشتارهای بیرحمانه به دلیل وجود اعتقادات بین مردم خرافی، بسیاری از خفاشها و محیط زیستشان را از بین برده است.
9- بخاری خفاشی!
در شبهای سرد، کافی است کنار یک خفاش باشید!
خفاشها در غارهای سرد و نمناک، که بسیار آنها را دوست دارند، خود را با پیچاندن بالهای نازکشان به دور بدنشان گرم نگه میدارند. این بالها، مانند یک عایق حرارتیبرای خفاشها عمل میکنند.
10- داروی خفاشی
از یک ماده ضد انعقاد خون که در بزاق خفاش خون آشام کشف شده، ممکن است به زودی در درمان بیماریهای قلبی استفاده شود.
مادهای که باعث جاری ماندن خون از بدن قربانی خفاش میشود، می تواند سبب دوام جریان خون در بدن انسان نیز باشد.
دانشمندان چندین کشور سعی در کپی این آنزیمهای یافت شده در بزاق خفاش خونآشام دارند تا بیماریهای قلبی را معالجه و اثرات جانبی آنها را متوقف سازند.
11- کم زا بودن
خفاشها در یک سال فقط یک بچه به دنیا میآورند! پستانداران با جثه ریز مثل گربه، خرگوش و موش معمولا بیش از یک بار زاد و ولد در طی یک سال دارند.
12- خفاشها حتی از سگ خانگی هم بیشتر عمر میکنند
طول عمر متوسط یک خفاش، متغیر است، اما گونهای از خفاشهای قهوهای میتوانند تا 30 سال هم عمر کنند، در نظر داشته باشید که پستانداران کوچک، فقط دو تا سه سال عمر میکنند.
13- خفاشها پشت گوش خود را نیز میشویند
خفاشها زمان زیادی را صرف آراستن خود میکنند. آنها خود و همدیگر را به دقت، بالیس زدن و خراشیدن برای ساعتهای متمادی تمیز میکنند.
عکس هایی بسیار زیبا از جنگل آمازون و رودخانه و آبشار ها
برای دانلود همه عکس ها با کیفیت بهتر در یک فایل اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده آنلاین عکس ها به ادامه مطلب بروید

1. اثر زبان
اثر خطوط و اشکال روی زبان درست همانند اثر انگشت عمل میکند. یعنی هر
انسانی خطوطی کاملا منحصر به فرد روی زبانش دارد. از این رو اثر زبان
میتواند به عنوان یکی از فاکتورهای تشخیص هویت مورد استفاده قرار بگیرد.
2. پوست
انسان نیز مانند دیگر پستانداران هر لحظه در حال پوست انداختن است. طبق
تحقیقات انسان در هر ساعت ۶۰۰ هزار ذره از پوست خود را در فضا پراکنده
میکند. این مقدار برابر 700 گرم پوست در هر سال می باشد. به صورت
میانگین انسان در سن 70 سالگی تقریبا به میزان پنجاه کیلوگرم پوست
اندازی کرده است.
3. تعداد
استخوان ها
جالب است بدانید که کودک انسان تعداد بیشتری استخوان نسبت به یک فرد
بزرگسال دارد. ما زندگی مان را با ۳۵۰ استخوان شروع میکنیم، اما در طول
دوره رشد تا سن بلوغ به علت پیوستن استخوان ها به یکدیگر این مقدار به
۲۰۶ عدد استخوان کاهش پیدا میکند.
4. تغییرات
معده
هر سه یا چهار روز یکبار تغییراتی در معده شما بوجود می آید. اسیدهای
قوی که معده برای هضم غذا به کار میگیرد، باعث تاثیراتی روی خود آن نیز
می شود. البته معده مکانیزمی برای جلوگیری از هضم کامل خود دارد.
5. حس بویایی
حس بویایی ما به قدرت حس بویایی سگ سانان نیست و فقط میتوانیم ۵۰ هزار
رایحه مختلف را به خاطر بسپاریم.
6. طول روده
باریک
طول روده های باریک تقریبا ۴ برابر بلندتر از قد متوسط انسان است. اگر
روده های باریک به شکل کنونی خود نبودند، طول آن ها به ۵ تا ۷ متر می
رسید.
7. باکتری ها
در هر اینچ مربع از پوست بدن انسان نزدیک به ۳۲ میلیون باکتری زندگی
میکنند که بیشتر این باکتری ها بی ضرر هستند.
8. بوی پا
منشا بوی پا غدد عرقی هستند. در یک جفت پا ۵۰۰ هزار غده تولید غرق در
حال فعالیت است که میتوانند روزانه نیم لیتر عرق تولید کنند.
9. سرعت عطسه
هوایی که موقع عطسه کردن از دهان خارج میشود بالغ بر ۱۶۰ کیلومتر در
ساعت سرعت دارد. عطسه کردن فشار بسیار زیادی به بدن تحمیل میکند. محال
است که بتوانید چشمان خود را هنگام عطسه باز نگه دارید.
10. مسیر خون
خون مسیر زیادی را در هر لحظه در بدنتان طی میکند. تقریبا نزدیک به ۱۰۰
هزار کیلومتر مسیر خونی در بدن وجود دارد. قلب این عضو حیاتی و پرکار
بدن روزانه دو هزار گالن خون (برابر با ۷۵۰۰ لیتر) را در این مسیرها
پمپاژ میکند.
11. مقدار
بزاق
شما مایل به شنا در آب بزاق دهانتان نیستید، اما جالب است بدانید که هر
شخص به طور میانگین در طول زندگی اش نزدیک به ۲۴ هزار لیتر بزاق تولید
میکند. این مقدار برای پرکردن دو استخر شنا کافیست.
12. صدای خر
و پف
بعد از سن ۶۰ سالگی ، 60 درصد مردان و 40 درصد از خانم ها شروع به خر و
پف خواهند کرد. صدای خر و پف میتواند تا حد کر کردن پیش برود. عموما
صدای خر و پف ۶۰ دسیبل است که یعنی به بلندی صدای صحبت کردن معمولی اما
این صدا میتواند تا ۸۰ دسیبل نیز پیش برود. ۸۰ دسیبل یعنی صدای یک دریل
بادی که در حال نفوذ به بتن است. صدای بالای ۸۵ دسیبل برای گوش انسان
بسیار مضر میباشد و ممکن است باعث کری شود.
13. رنگ و
تراکم مو
آیا میدانستید تراکم موی سر را از روی رنگ آن میشود تخمین زد؟ به طور
میانگین هر انسان ۱۰۰ هزار پیاز مو روی سرش دارد. هرکدام از این
پیازهای مو در طول زندگی انسان قادر به تولید ۲۰ تار مو میباشند.
افرادی که موهای بلوند دارند از بیشترین میزان پیاز مو در مقایسه با
دیگر رنگ ها سود میبرند، در نتیجه این افراد موهای پرپشت تری خواهند
داشت. تعداد میانگین پیاز مو برای موهای بلوند ۱۴۶ هزار، برای موهای
مشکی ۱۱۰ هزار، برای موهای قهوه ای ۱۰۰ هزار و در آخرین رده برای موهای
قرمز ۸۶ هزار عدد میباشد.
14. رشد ناخن
ها
اگر ناخن های دست تان نسبت به ناخن پای شما خیلی زودتر رشد میکند این
کاملا طبیعی است. ناخن هایی که بیشتر در معرض استفاده قرار میگیرند
زودتر رشد میکنند. ناخن انگشت های بلندتر و دستی که با آن مینویسید
بیشترین رشد را دارند. به طور میانگین ناخن ها در هر ماه به اندازه یک
دهم اینچ رشد میکنند.
15. نیاز به
خواب
شاید بعضی اوقات بگویید که دارم از شدت خواب میمیرم، اما به معنای کلمه
توجه نداشته اید. شما بدون خوردن غذا تا هفته ها زنده میمانید، اما بعد
از ۱۱ روز نخوابیدن، برای همیشه به خواب خواهید رفت.

قبل از این که درباره محلول ها صحبت کنیم، بگذارید محلول ها را از انواع دیگر مخلوط ها جدا کنیم. محلول ها گروهی از مولکول ها هستند که با توزیعی کاملاً یکنواخت پخش شده اند. یک کم سخت شد، نه؟!
دانشمندان می گویند: محلول ها سیستم های همگن هستند. حالا همگن یعنی چه؟ در انواع دیگر مخلوط ها ممکن است یک طرف مایع مقدار زیادی از یک چیز (ماده) را در خود داشته باشند ولی یک طرف دیگر از آن چیز کمتر داشته باشد. چنین مخلوطی همگن نیست! اما غلظت محلول ها در تمام نقاط سیستم شان کاملاً یکسان و همگن است. بگذارید با یک مثال موضوع را روشن کنیم:
اگر در آب شکر بریزیم، شکر در آب حل شده و در تمام لیوان آب به طور یکنواخت پخش می شود. اما در مخلوط آب و ماسه، ماسه به ته آب می رود و یک طرف آب بیشتر از طرف دیگرش ماسه دارد. به همین دلیل می گوییم که شکر و آب محلول هستند ولی آب و ماسه مخلوط هستند.

خیلی چیزها حل می شوند. محلول ها می توانند شامل جامداتی باشند که در مایعات حل شده اند، یا گازهایی باشند که در آب حل شده اند (مثل آب گازدار). محلول ها می توانند از حل شدن گازها در گازها یا مایع در مایع ها به وجود بیایند. اگر شما بعضی چیزها را با هم ترکیب کنید و آن ها در یک توزیع یکنواخت پخش بشوند، به آن محلول می گویند.
احتمالاً نمی توانید به راحتی کسی را پیدا کنید که محلول جامد در جامد درست کند. اما این محلول ها وجود دارند. آن ها اول به شکل محلول جامد یا مایع در مایع هستند ولی بعد در دمای اتاق سخت می شوند. آلیاژهای انواع فلزات مثال های خوبی از یک محلول جامد در جامد در دمای اتاق هستند.
پس یک محلول ساده اساساً دو ماده است که با یکدیگر ترکیب شده اند. یکی از آن ها حل شونده نامیده می شود. حل شونده ماده ای است که حل خواهد شد (مثل شکر) ماده دیگر حلال است، که حل کننده است (مثل آب) اگر بخواهید تشخیص بدهید که کدام یک از دو ماده حل شونده است، به عنوان یک قانون بدانید که معمولاً مقدار حلال از حل شونده بیشتر است.

پس چه اتفاقی می افتد؟ چطور می شود محلول ساخت؟ دو مایع را با هم مخلوط کنید و هم بزنید. به همین سادگی! اما علم، این کار ساده را به سه مرحله تقسیم می کند. وقتی دارید این مراحل را می خوانید به خاطر داشته باشید که (حل شونده = شکر) (حلال = آب) - (سیستم = لیوان)
حل شونده در حلال قرار می گیرد و شروع به شکسته شدن به تکه های کوچک تر می کند.
مولکول های حلال شروع به حرکت در همه جهات کرده و برای مولکول های حل شونده جا باز می کنند. مثلاً مولکول های آب برای مولکول های شکر جا باز می کنند.
حل شونده و حلال با یکدیگر برهم کنش می دهند(یعنی با هم کنش و واکنش می کنند) تا زمانی که غلظت هر دو ماده در تمام سیستم یکسان شود. حالا باید مقدار شکر حل شده در آب، در بالا و ته و وسط و همه جای لیوان یکسان باشد.
آیا هر چیزی می تواند محلول ها را تغییر دهد؟
البته! هر چیزی می تواند غلظت مواد موجود در محلول را تغییر دهد. در این مورد دانشمندان از واژه حلالیت استفاده میکنند. حلالیت توانایی یا قابلیت حلال (مثلاً آب) برای حل کردن حل شونده (مثلاً شکر) است. ممکن است شما قبلاً اثر دما روی حلالیت را در کلاس درستان دیده باشید. معمولاً وقتی حلال ها را گرم می کنید، می توانند مقدار بیشتری مواد جامد را در خود حل کنند (مثلاً شکر بیشتر ) و در عوض مقدار کمتری گاز در حلال گرم، حل می شود (مثلاً دی اکسید کربن کمتر در نوشابه گرم) فاکتور مهم بعدی فشار است. وقتی که فشار محیط اطراف محلول را افزایش می دهید، معمولاً مقدار بیشتری گاز در آن حل می شود. دوباره به قوطی نوشابه تان فکر کنید. قوطی می تواند گاز را درونش نگه دارد زیرا محتویات قوطی تحت فشار زیادی هستند. آخرین عامل مهم ساختار مواد است. بعضی چیزها در یک نوع خاص ماده آسان تر حل می شوند. مثلاً شکر به آسانی در آب حل می شود، اما روغن در آب حل نمی شود. پس می گوییم که آب نسبت به روغن حلالیت کمی دارد.
قوطي خالي نوشابه
بادکنک پرباد
موهايتان
قوطي نوشابه را به پهلو روي ميز يا زمين – هر جايي که صاف و هموار باشد – بگذاريد و تا زماني که ثابت و بي حرکت بايستد، آن را با انگشتتان نگه داريد.

2- پشت و جلوي بادکنک را با موهايتان خيلي سريع مالش دهيد.

3- بادکنک را در فاصله تقريبي 30 سانتي متري جلوي قوطي نگه داريد. قوطي نوشابه شروع به حرکت مي کند، حتي اگر اصلاً به آن دست نزنيد.

4- بادکنک را به آرامي از قوطي نوشابه دور کنيد، خواهيد ديد که قوطي به سمت بادکنک به حرکت در مي آيد.

5- اگر بادکنک را به طرف ديگر قوطي حرکت دهيد، قوطي نوشابه در جهت ديگر مي غلتد. (جهت غلتيدن آن تغيير مي کند)

6- قوطي با چه سرعتي مي تواند بغلتد؟ پيش از اين که قوطي بايستد، تا چه مسافتي مي توانيد آن را بغلتانيد؟ آيا در سر بالايي هم قوطي خواهد غلتيد؟
7- اگر دوستان شما هم قوطي و بادکنک داشته باشند مي توانيد با هم مسابقه اي بين قوطي هايتان در اتاق يا سرازيري پياده رو ترتيب دهيد.
بادکنکي را با سرتان مالش دهيد، بدين ترتيب، خواهيد توانست ...:
* آب را خم کنيد
شير آب دستشويي يا آشپرخانه را باز کنيد. فشار آب را زياد نکنيد. فشار آب اندکي بيشتر از چکه کردن باشد. اکنون بادکنکي را با سرتان مالش دهيد و آن را نزديک شير آب نگه داريد. جهت حرکت جريان آب به سمت بادکنک خم خواهد شد. (جريان آب به طرف بادکنک به حرکت درمي آيد)
* موهايتان را به شکل خنده داري درست کنيد

بادکنکي را به سرتان مالش دهيد، سپس آن را کنار بگيريد. موهاي شما به بادکنک چسبيده و با آن بالا مي آيد و واقعاً خنده دار مي شود. اين اتفاق ممکن است زماني که مويتان را با شانه پلاستيکي شانه مي زنيد هم رخ دهد) اگر بادکنک را نزديک دستتان بگيريد چه مي شود؟ آيا حس مي کنيد که موهاي دستتان حرکت مي کند؟ آيا مي توان اين آزمايش را با موهاي عروسک هم امتحان کرد؟ با خز حيوانات چطور؟
* بادکنک را به صورتتان بچسبانيد!
وقتي بادکنک را با سرتان مالش داديد، بادکنک بدون استفاده از هيچ چسبي به چيزهاي ديگر خواهد چسبيد. شما مي توانيد بادکنک را به ديوار، تلويزيون يا حتي صورت خودتان بچسبانيد!
* چرا قوطي نوشابه مي تواند بغلتد؟
با اين "غلتک کنترل دار" شما الکترون ها را روي يک جسم جمع مي کنيد و از آن ها براي جذب پروتون هاي جسم ديگري استفاده مي کنيد. وقتي بادکنکي را به سرتان مالش مي دهيد، بادکنک باردار مي شود. الکترون هاي روي بادکنک مي توانند پروتون هاي روي قوطي نوشابه، يک قطره آب، موي شما و يا ديوار را جذب کنند.
* چرا در ماشينِ خشک کن، لباس ها به هم مي چسبند؟
جاذبه ميان پروتون ها و الکترون ها سبب مي شود تا در ماشينِ خشک کن، لباس ها به هم بچسبند. وقتي شما لباس ها را در ماشين خشک مي کنيد، پارچه ها با جنس هاي مختلف به هم مالش داده مي شوند، براي مثال ممکن است الکترون ها از جوراب نخي کنده شده و به روي يک بلوز پلي استر بروند. به همين علت است که گاهي لباس ها به هم مي چسبند و وقتي آن ها را از هم جدا مي کنيد جرقه کوچکي مي زنند. ممکن است شما در ماشين خشک کن خود از مايع ضد جرقه استفاده کنيد. وقتي اين مايع اطراف لباس هاي شما قرار مي گيرد (لباس هايتان را احاطه مي کند)، لايه محافظ ضد جرقه اي پارچه ي لباس را مي پوشاند. به اين ترتيب وقتي نخ به پلي استر مالش داده مي شود و در واقع تماس بين لايه هاي محافظ نخ و پلي استر صورت گرفته است، پس الکتروني کنده نشده و شما جرقه اي احساس نمي کنيد.
* عجب! اين را نمي دانستم!
دستگاه زيراکس براي کپي از خواص الکتريسيته ساکن استفاده مي کند. وقتي شما بادکنکي را به سرتان مالش مي دهيد، بادکنک باردار مي شود. در داخل دستگاه زيراکس محفظه اي استوانه اي شکل، از جنس پلاستيک وجود دارد که باردار شده است. زماني که شما برگه اي را روي شيشه دستگاه قرار مي دهيد، يک کپي از آن به داخل استوانه مي رود. قسمت هايي که روي برگه تيره بوده اند، بار الکتريکي روي استوانه پودر جوهر سياه را جذب مي کند. سپس قسمت هايي که پودر جوهر دارند به بخش سفيد کاغذ مي روند و کاغذ گرما داده مي شود. پودر جوهر آن آب شده و حروف سياه رنگ روي کاغذ جديد ظاهر مي شوند.

فلزات از قوانینی پیروی می کنند چه شما آن ها را بشناسید چه نه. پس بهتر است که با این قوانین آشنا شویم تا بدانیم در نتیجه هر کاری چه اتفاقی می افتد.
بهتر است اول درباره " انقباض" و " انبساط" صحبت کنیم. این موضوع بسیار مهم و بسیار آسان است و دانستن اصول آن، مانع بروز فاجعه هنگام جوشکاری می شود.
برای این که موضوع را بهتر بفهمیم به شکل های زیر نگاه کنید:
انبساط آزاد در هنگام گرم شدن چدن، باعث می شود که مکعب چدنی در همه جهات بزرگ شود.

انقباض آزاد در هنگام سرد شدن باعث می شود که مکعب چدنی به ابعاد قبلی خود برگردد.

هنگامی که چدن بین دو یا چند دیواره قرار گرفته و محدود شده باشد، هنگام گرم شدن انبساط محدود رخ می دهد. اگر مکعب چدنی را بین پرس قرار داده و آن را حرارت دهیم ، ابعاد آن تغییر می کند چرا که فقط می تواند در جهاتی که آزاد است انبساط پیدا کند.

اگر بعد از انبساط محدود، مکعب تغییر شکل یافته را سرد کنیم، مکعب در همه جهات به طور یکسان انقباض می یابد و با دوباره اندازه گیری وجوه آن متوجه می شویم که طول و عرض و ارتفاع آن دیگر یکسان نیست. یعنی گرم کردن مکعب درون پرس، ابعاد آن را برای همیشه تغییر داده است.

حالا به انبساط محدود به همراه انقباض محدود می پردازیم. هنگامی که می خواهیم فلزات را جوش دهیم این موضوع مهم می شود. هنگام گرم کردن فلز، فلز نمی تواند در همه جهات، یکسان انبساط یابد چرا که توسط فلز سردتری محدود شده است. در نتیجه مجبور می شود که در تنها جهتی که می تواند رشد کند، یعنی ضخیم و کلفت شود.

وقتی انبساط در شرایطی رخ دهد که فلز محدود باشد، ابعاد آن برای همیشه تغییر می کند. اکنون فلز ضخیم تر است و با سرد شدن و انقباض، به شکل اولیه خود برنمی گردد. مانند مکعب فلزی که پیش تر دیدیم که ابعادش تغییر کرد.

سپس وقتی که فلز دوباره سرد می شود، در همه جهات منقبض می شود. تنها تفاوت در این است که فلز به محیط خود بسته شده است. پس به آن فشار وارد می شود و معمولاً با این فشار شکسته می شود.

دماسنج

با یک آزمایش ساده کشف کنید که چرا آهن یا فلزات دیگر همیشه سرد هستند.
یک قطعه چوب و یک تکه فلز در یک محیط یک دما دارند اما چوب همیشه گرم و فلز همیشه سرد به نظر می آید.
دست شما همیشه یک دماسنج خوب نیست. وقتی شما اجسام مختلف را لمس می کنبد بعضی گرم تر و بعضی سردتر به نظر می رسند حتی اگر آن ها در یک دما باشند. با یک آزمایش ساده می خواهیم این موضوع را بررسی کنیم:
مواد مختلفی (فلز, چوب, پلاستیک, مقوا, فوم وغیره) با سطح صاف که بزرگ تر از اندازه دست شما باشند.
یک دماسنج دقیق
مطمئن شوید که سطوح مورد نظر سطوح مختلفی هستند که به راحتی می توانید آن ها را لمس کنید.قبل از این که شروع کنید بگذارید همه سطوح با اتاق هم دما شوند.
کف دستتان را روی سطوح مختلف قرار بدهید و سرمایی که روی آن ها احساس می کنید با هم مقایسه کنید. مواد مورد نظر را از سرد به گرم مرتب کنید. حالا دماسنج را روی هر سطح قرار دهید و دمای موادی را یادداشت کنید.
سلول های موجود در پایانه های عصبی روی پوست، تفاوت میان دمای بیرون و دمای درون بدن را شناسایی می کند. وقتی پوست شما سرد می شود، عصب های دمایی بدنتان به شما می گوید که ماده ای که لمس کرده اید سرد است. در واقع ماده ای که شما سرد حس می کنید باید سردتر از دست شما باشد و چون سردتر از دست شماست باید از پوستتان گرما بگیرد.
فوم و فلز موادی اند که برای این آزمایش مناسب هستند. هر دوی آن ها، هم دمای اتاق و از بدن شما سردتر هستند. اما شما هر دوی آن ها را به یک اندازه سرد احساس نمی کنید چون با سرعت های متفاوتی از بدن شما گرما می گیرند.
فوم یک ماده عایق است که گرما را به سختی منتقل می کند. وقتی دست شما فوم را لمس می کند، گرما از دست شما به فوم منتقل می شود و سطح فوم گرم می شود. اما چون این حرارت از فوم به سرعت منتقل نمی شود، به زودی فوم هم دمای دست شما می شود و به این ترتیب گرمای خیلی کمی از دست شما بیرون می رود. حالا چون تفاوت زیادی بین دمای دست و روی دست نیست، پایانه های عصبی به شما می گویند که فوم، گرم است!
اما فلز برعکس فوم به سرعت حرارت را انتقال می دهد. فلز رسانای خوبی برای گرماست! گرمای دست شما به سرعت از سطح فلز به توده درونش منتقل می شود و برای همین دست شما را سرد می کند و خودش هم سرد حس می شود.
بعد از چند بار لمس کردن با دست، فلزات تا دمایی بیشتر از دمای اتاق گرم می شوند. بین هر دو بار لمس کردن باید چند لحظه صبر کرد تا فلز خنک شود. چند نمونه فلز مختلف بردارید و این نکته را هم آزمایش کنید.